035 695 2219 info@styleshutters.nl

Oistin, onze KNGF adoptiepup.

StyleShutters heeft, om ons 12,5 jarig jubileum te vieren, een KNGF pup geadopteerd. Sinds een paar jaar is een anonieme blonde pup te zien op onze homepage, en het is nu officieel tijd geworden om Oistin, een labrador/golden retreiver reutje, een naam te geven en in onze shutterwereld op te nemen.

Oistin is in een fokgastgezin geboren op 1 april 2017. Wij zullen u op deze pagina op de hoogte houden van het wel en wee van Oistin. Wilt u zelf een KNGF pup adopteren? Ga naar de website van het KNGF.

De missie van het KNGF: zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden en expert op het gebied van hond en handicap.

Daar doen wij graag aan mee met een maandelijkse bijdrage voor de opleiding van Oistin.

Fokgastgezin, 31 mei 2017

Bij KNGF Geleidehonden worden jaarlijks zoveel pups geboren, dat elk nest zijn eigen beginletter heeft. In dit geval krijgen alle pups een naam met een O en naast Oistin zijn het Okke, O”Neil, Owana, Onzo en Olina. Deze leuke namen zijn bedacht door het fokgastgezin.

Alle zes de O-tjes wonen inmiddels bij hun eigen puppypleeggezin. Daar leren ze het komende jaar alles dat ze nodig hebben voor hun toekomst als geleidehond.

Puppypleeggezin, 16 juni 2017

Het puppypleeggezin zorgt voor de socialisatie, opvoeding en verzorging van de jonge hond. In het jaar bij het pleeggezin went de kleine viervoeter aan kinderen, openbaar vervoer, winkels, andere dieren en nog veel meer. Dankzij deze liefdevolle zorg groeien de pups op tot stabiele, goed opgevoede honden.

Het zindelijk maken lukt aardig. De pleegbazen moeten erg alert zijn. Zodra ze denken dat Oistin iets moet doen, tillen ze hem op, lijnen hem aan en dragen hem naar de goot voor het huis. En als hij daar zijn behoefte doet, belonen ze hem. Zo leert hij dat dat zijn wc is.

Puppypleeggezin, 9 juli 2017

PPZ-bezoek. In het jaar dat de pup bij zijn gezin verblijft, komt de PPZ-instructeur gemiddeld elke 6 weken langs om te kijken hoe het allemaal gaat. De KNGF-pleeggezinnen krijgen alle begeleiding die ze nodig hebben bij de opvoeding. Per bezoek kijkt de instructeur puppypleeggezinnen samen met het pleeggezin naar de ontwikkeling van de jonge hond en wat hij aankan. Het is belangrijk dat de pup genoeg tijd krijgt om alle nieuwe indrukken te verwerken.

Oistin is nu ruim 14 weken. De instructeur vindt Oistin een lieve pup. De zindelijkheidstraining gaat naar wens en af en toe heeft hij nog een “ongelukje” in huis.

Puppypleeggezin, aug. 2017

 

Loslopen, het mag nog niet te lang vanwege zijn kwetsbare gewrichten, maar wat vindt Oistin het heerlijk. Hij is natuurlijk ook veel aan het leren. Zit en mand en bench en vrij, heel veel commando’s die hij al goed onder de knie krijgt. Oistin heeft het er maar druk mee, maar hij vindt het heel leuk. Aan de lijn en in de auto is nog heel spannend.

Puppypleeggezin, sept. 2017

 

Een update met foto’s. Oistin is niet meer een heel jong pupje maar wat een lief koppie.

Puppypleeggezin, okt. 2017 – maart 2018

Oistin moet ook leren dat hij alleen kan zijn. De pleegbaas heeft Oistin nog niet zo vaak alleen thuis gelaten. Daarom gaat zij dit de komende tijd opbouwen, zodat Oistin daar geen moeite meer mee heeft als hij straks naar school gaat en uiteindelijk bij zijn blinde baas komt. Als hij naar school komt, moet Oistin een uur of vier zonder problemen alleen kunnen zijn. Natuurlijk mogen geleidehond heel vaak mee met hun baas, maar als het een keertje niet kan, mag dat geen probleem zijn voor de hond.

Tijdens het stadsbezoek wil de instructeur zien hoe Oistin de bus in- en uitstapt. Dat gaat prima, vindt de instructeur. Als de instructeur ook de trein met Oistin oefent op het perron, merkt ze dat Oistin dat laatste nog wat spannend vindt. Maar ook dat Oistin zich niet laat kennen. ‘De intercity instappen deed hij met een grote sprong erin en met kleine stapjes er weer uit.’ Als Oistin dit vaker oefent, vindt hij dit straks ook een fluitje van een cent, net als de bus.

Net als mensen, hebben ook honden allemaal een eigen karakter. De ene hond houdt bijvoorbeeld ontzettend van knuffelen en kan er geen genoeg van krijgen. Oistin heeft dat niet. Een aai over zijn bol vindt hij prima en aangehaald worden ook, maar een enorme knuffelbeer is hij niet. Dat is prima, Oistin mag Oistin zijn!

 

Puppypleeggezin, april 2017 – augustus 2018

Oistin is inmiddels jarig geweest. Hij mag komen kijken in de KNGF-kennel. Daar komen honden te wonen als ze met hun opleiding tot geleidehond beginnen. Omdat dit best een verandering is ten opzichte van het pleeggezin, mogen ze vast een of meerdere keren een paar uurtjes langskomen om te wennen.
Oistin vindt het behoorlijk spannen in de kennel. Hij is opgewonden door al die nieuwe geuren en al die andere leeftijdsgenootjes, dat is logisch. De instructeur van de puppyafdeling geeft tips om hem rustiger te krijgen. De kennelmiddag was zinvol. De bazen zijn vast van plan dit bezoek nog een te herhalen. Hopelijk is Oistin dan meer ontspannen, omdat hij het allemaal al eens gezien heeft.

Soms mag Oistin met de pleegbaas mee naar kantoor. (Dat is leuk, ook bij StyleShutters hebben wij 2 kantoorhonden). Voor Oistin is dat een goede oefening in hoe-gedraag-ik-me-op-kantoor-met-vreemde-mensen. Ja, het KNGF trekt alles uit de kast om de toekomstige geleidehonden voor te bereiden op hun schooltijd. Hopelijk zet het zoden aan de dijk.

 

Pin It on Pinterest

Share This